Ohjeita maastoryhmissä treenaaville

 Huomioithan seuraavat asiat treenatessasi HEPeKon maastoryhmissä:

* Koulutuksiin osallistuvan tulee olla täysi-ikäinen, mutta tapauskohtaisesti asiasta voidaan neuvotella kouluttajan kanssa.

* Harjoittelupaikat eivät aina ole yleisten kulkuvälineiden reittien varrella, joten oma auto tai kyyti on tarpeen

* Maastoryhmäkoulutuksiin osallistuneilta peritään 10 € maastoryhmämaksu syys- ja kevätkaudelta. Pienryhmien maastoryhmämaksu määräytyy harjoituskertojen määrästä ja päätetään aina erikseen.

* Maastoryhmissä harjoittelee tavallisesti noin kymmenen koirakkoa. Ryhmän harjoitukset kestävät keskimäärin 2-4 tuntia, josta yhden koiran harjoitusvuoro kestää yleensä noin 10-20 minuuttia. Muut koirat odottavat omaa vuoroaan autoissa.

* Kouluttaja organisoi harjoituksen ja antaa ohjeita kunkin koiran koulutustasoon sopiviin harjoituksiin. Toimi siis aina kouluttajan antamien ohjeiden mukaan. Muilla ryhmäläisillä on maalimiehinä tärkeä tehtävä koirien koulutuksessa, koska he palkkaavat koiran oikeista suorituksista ja siten opettavat koiraa ja vahvistavat sen työmotivaatiota. Kaikki koirat ovat erilaisia, joten on tärkeää oppia lukemaan erilaisia koiria eri tilanteissa.

* Ryhmäpaikan säilyttäminen edellyttää aktiivista osallistumista sekä harjoituksiin että muuhun HEPeKon toimintaan. HEPeKo edellyttää myös koirakoilta säännöllistä ja tavoitteellista tottelevaisuuskouluttautumista. Koska HEPeKo ei pysty tarjoamaan jäsenilleen tarvittavaa määrää tottelevaisuuskoulutusta kannustamme jäseniämme hakeutumaan tottelevaisuuskoulutukseen muualle.

* Ryhmästä voidaan poistaa kouluttajan ja johtokunnan yhteisellä päätöksellä pelastuskoiratoimintaan sopimaton koirakko. Ryhmäpaikan menettää myös jos on poissa harjoituksista ilmoittamatta (2 ilmoittamatonta poissaoloa).

* Jos koirasi on sairas, älä tuo sitä harjoituksiin ja pidä sairauden jälkeen riittävä varoaika. Koiranohjaajan on siitä huolimatta suositeltavaa osallistua harjoituksiin, koska muiden koirien koulutus on maalimiehistä riippuvaista ja oma koiranlukutaitosi karttuu vaikket juuri oman koirasi kanssa harjoittelisikaan. Läsnäolot myös vaikuttavat jatkossa koulutuspaikan saamiseen.

* Omalla ajalla tapahtuva harjoittelu ja tiedon omatoiminen etsiminen sekä ohjaajan kurssittautuminen on ensiarvoisen tärkeää!  Lisätietoja koulutuksista löytyy HEPeKo:n nettisivuilta, Suomen Palveluskoiraliiton sivuilta sekä Vapaehtoisen Pelastuspalvelun sivuilta.

* Uudet jäsenet voivat kysellä koulutuspaikkoja sähköpostitse: koulutus(at)hepeko.net

* Uudet hakijat käyvät läpi kaksiosaisen perehdytyskurssin, jonka jälkeen arvioidaan voidaanko koirakko sijoittaa maastoryhmiin. Maastoryhmiin sijoitetaan ensin nuoret tai lupaavat koirakot.