Varusteet

 

Maasto

Maastoharjoituksiin pukeudutaan säänmukaisin varustein. Metsässä on usein kosteaa ja maasto on epätasainen. Tukevat kengät ja istuin-/makuualusta ovat siis erittäin suositeltavia. Ilmojen lämmetessä hyttyset ilmestyvät nopeasti, joten suoja niitä vastaan tekee elämästä maalimiehenä huomattavasti miellyttävämpää.

Koiralle tarvitset hakuharjoituksiin palveluskoiraliivin, jonka tunnukset kertovat mahdollisille sivullisille koiran olevan työssä. Liivin voit ostaa seuralta kouluttajasi kautta.


Rauniot

Rauniot ovat sortuma-aluetta. Alusta voi olla epävakaa, liukas tai muutoin haastava. Lisäksi piiloihin saattaa pudota tiiliä tai muuta ratamateriaalia, joten tietyt turvavarusteet ovat tarpeen.

Jokaisen radalla liikkuvan tulee pitää kypärää, jossa on leukahihna kiinnitettynä. Tähän tarkoitukseen soveltuu esim. kiipeily-, pyöräily- tai työkypärä. Radalla on myös lainakypäriä, joita siellä ollessa voi lainata.

Lisäksi on suositeltavaa pukeutua radalla pitkähihaiseen ja -lahkeiseen asuun, sormikkaisiin ja turvallisiin kenkiin (nilkkaa tukevat, liukumattomat ja kärkivahvistetut). Varusteista roikkuvat hihnat ja muut ulokkeet tulee karsia minimiin, jotta niistä ei tartu kiinni.

Kiinnitarttumisvaarasta johtuen koira lähetetään raunioille "nakuna" eli siltä riisutaan kaikki varusteet. Ainoastaan suojatossut voivat joissain tilanteissa olla tarpeelliset. Panta voi olla pikalukollinen, jotta sen saa riisuttua koiralta mahdollisimman nopeasti ja häiriöttämästi juuri ennen lähetystä.

 
Tottelevaisuus

Tottelevaisuuskentällä tulee käyttää ketjukaulainta ja lyhyttä hihnaa (max. 1m).

 

Lisäksi tarvitset koirallesi mieluisat palkat jokaiseen harjoitukseen. Mikäli et vielä tiedä kuinka koiraasi palkkaisit, kysy neuvoja kouluttajaltasi.