HEPeKon hälytysryhmä

Hälytysryhmä on vapaaehtoinen valmiusryhmä, joka on viranomaisten kutsusta valmis lähtemään kadonneiden henkilöiden etsintätehtäviin. Hälytysryhmä harjoittelee säännöllisesti yhdessä ryhmätoimintaa, suunnistamista ja koiran käyttöä etsinnöissä. Hälytysryhmän jäsenet osallistuvat jatko- ja täydennyskoulutuksiin, joissa opitaan lisää mm. radioviestinnästä, henkisestä auttamisesta kriisitilanteissa ja koiran käytöstä etsinnöissä. Hälytysryhmä toimii osana  Vapaaehtoista Pelastuspalvelua  (Vapepa).


Koiranohjaaja

Hälytysryhmän koiranohjaaja käyttää etsinnöissä koiransa taitoja ja osallistuu muihin määrättyihin tehtäviin. Koiranohjaaja on suorittanut vähintään Vapepan Etsintä kurssin ja SPR:n EA-1-kurssin. Koiralta vaaditaan Virta-tarkastuksen suoritus ja voimassaoleva Peko-T koe. Hälytysryhmässä uusi jäsen aloittaa apuohjaajana, jos ei siirry toisesta hälytysryhmästä koiranohjaajana. Uuden jäsenen tulee toimia kokelaana hälytysryhmässä 6 kuukautta, ennen varsinaiseksi jäseneksi siirtymistä. Vain varsinaisten jäsenten koirille järjestetään esivirta-tarkastuksia ja virta-tarkastuksia. Tämän kokelasajan kuluessa on hyvää aikaa esim. osoittaa taitojansa apuohjaajana


Apuohjaaja

Hälytysryhmän apuohjaaja osallistuu etsintään suunnistamalla, hoitamalla viestiliikennettä ja muissa määrätyissä tehtävissä. Apuohjaajan on siis osattava suunnistaa, jotta hän tietää mikä alue on etsitty, minne seuraavaksi mennään ja missä ollaan. Hyvä kunto auttaa jaksamaan tehtävissä. Etsintä ja EA kurssit opettavat perusvalmiudet. Apuohjaajan koiralla ei tarvitse olla  viranomaishälytystason vaatimuksia tai muita koesuorituksia. Apuohjaajaksi voi ryhtyä myös, vaikka omaa koiraa ei olisikaan.

Uudet jäsenet

Uuden jäsenen tulee toimia kokelaana hälytysryhmässä 6 kuukautta, ennen varsinaiseksi jäseneksi siirtymistä. Vain varsinaisten jäsenten koirille järjestetään esivirta-tarkastuksia ja virta-tarkastuksia. Tämän kokelasajan kuluessa on hyvää aikaa esim. osoittaa taitojansa apuohjaajanaKoira

Koiran hälytysryhmävaatimuksena on vuoden 2018 alusta lukien uusi pelastuskoirakoe PEKO-T, jotta koirakolla on mahdollisuus päästä VIRTA-tarkastukseen ja sitä kautta viralliseksi pelastuskoiraksi.  Koesuoritus on voimassa 2 v suorituspäivästä lähtien. 

 

Hälytysryhmän harjoitukset:

Hälytysryhmän harjoituksiin tarvitaan avustajia ja avustajana toimimisesta saa aktiivisuuspisteitä. Ilmoitamme lyhyellä varoitusajalla näistä harjoituksista tässä ja mukaan pääsee ilmoittautumalla samaan taulukkoon, johon ilmoittaudutaan kokeisiin töihin (Hälyllä oma välilehti taulukossa). Hälytysryhmän harjoitusten aiktatauluja vuodelle 2022:

29.3. 2022 illalla (apuhenkilöt jo koossa)

30.4.2022 klo 10

16.5.2022 Virta-tarkastus illalla

21.5.2022 Esivirtatarkastus klo 9 alkaen

22.5.2022 Esivirtatarkastus klo 10 alkaen

5.6.2022 Hälytysryhmän kuukausiharjoitus illalla

14.6.2022 Esivirtatarkastus illalla

18.6.2022 Hälytysryhmän kuukausiharjoitus klo 21 alkaenLisää tietoa hälytysryhmästä saat infopaketista.
Hälytysryhmän infopaketti helmikuu 2019

  

Kertomuksia HEPeKon hälytyskoirista:

 

PELASTUSKOIRAKORTIT

 

PEKO koulutuskorikaavio

PEKO-tiedotteet